MeldNu.nl

SCAM MELDEN Scam melden

 

Wat is scamming

Scam is oplichting. Op internet komt het op veel manieren voor. Vaak proberen scammers per e-mail mensen op te lichten. Ze sturen een list verpakt in een mooi verhaal, waarbij ze inspelen op de wens van mensen om op een gemakkelijke manier veel geld te verdienen en om snel rijk te worden.

 

Opgelicht via internet

Mensen die erin trappen (en dat zijn er meer dan u zou verwachten) zijn dat 'voorgeschoten' geld dan gewoon kwijt. De scammers stelen geld door op die manier mensen geld afhandig te maken. Uiteraard wordt er nooit geld op uw rekening gestort. Het hele verhaal is een verzinsel met maar een doel: zoveel mogelijk mensen zo ver krijgen dat zij een geldbedrag overmaken naar de rekening van die zogenaamde rijke geldschieters. Als goedgelovige mensen dan ook nog de gegevens van hun rekening aan de scammers hebben gestuurd, wordt hun bankrekening nog leeggehaald ook. Maar waar blijven de beloofde miljoenen dan? Die waren er helemaal niet. Het was een scam.

Verkoopverhalen

Sommige websites scammen door een mooi verkoopverhaal op te hangen. Ze verkopen bijvoorbeeld ‘onbeperkte downloads van films’ voor een veel lager bedrag dan u zou verwachten. Als u erop ingaat betaalt u voor een programma wat waardeloos is, (bijvoorbeeld een of ander gratis software programmaatje wat gratis op het internet te downloaden is), en waarmee u helemaal geen films kunt downloaden. Ook hier is het zo: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn

 

Wat kunt u doen tegen scam

  • Koop online niet zomaar diensten, zeker als je de bron niet vertrouwt.
  • Laat niemand je pc overnemen, tenzij het iemand is van een winkel of partij waar je zelf lid van bent.
  • Probeer zoveel mogelijk gegevens te noteren van de cybercrimineel en meldt dit.
  • Betrouwbare instanties zullen nooit vragen naar persoonlijke gegevens. Ga hier dus nooit op in.
  • Installeer nooit software van een onbekende. Zeker niet tijdens of na een ongevraagd telefoontje.
 

Let op! Microsoft, banken of andere instanties zullen je nooit bellen en je ook niet vragen om handelingen te verrichten op je pc. Vragen naar je gebruikersnaam en wachtwoord wijst dus altijd op cybercriminaliteit. Beantwoord zulke vragen nooit en verstrek nooit je persoonlijke gegevens!