Voorkom dat u het volgende slachtoffer wordt van oplichting

Melding maken Controleer gegevens

Telefoon oplichting melden. Opgelicht via de telefoon?

Oplichters bedenken altijd nieuwe manieren om hun slag te kunnen slaan. Overal waar potentiele slachtoffers zich ophouden, daar kun je ook de oplichter verwachten. Een veelgebruikte manier om geld af te troggelen bij slachtoffers is door middel van de telefoon. Door zich voor te doen als een vage kennis, medewerker van een groot, erkend bedrijf (bijv. Microsoft) of overheidsinstellingen zoals de belastingdienst proberen ze u wijs te maken dat er geld moet worden gestort voor uiteenlopende redenen.
Zo kan het zijn dat u achterloopt met het betalen van een ‘abonnement’ of dat u nog een schuld heeft bij de belasting. Of er wordt beweert dat u bepaalde software moet aanschaffen omdat uw computer het anders binnenkort zal begeven. Allemaal leugens en trucjes om ervoor te zorgen dat u de druk voelt om uiteindelijk een betaling te verrichten.

Gevaar

De mensen achter deze telefoontjes zijn vaak personen met een hele sociale uitstraling. Men kan heel vriendelijk klinken en hierdoor is het vaak moeilijker om er doorheen te prikken. Met een stuk tekst uit een opgestelde mail is het moeilijker voor de oplichters om dit uit te stralen. Telefonische oplichting kan mede hierdoor heel gevaarlijk zijn, zeker voor mensen die hier gevoelig voor zijn.

Het kan voorkomen dat iemand u belt met een heel zielig verhaal over een ziek familielid. Ze proberen op de gevoelens te spelen en hopen hiermee dat u uiteindelijk, zonder te veel te vragen het gevraagde bedrag stort. Dit is allemaal toneelspel, trap hier dus niet in.


Hoe telefonische oplichters herkennen?

Zoals hiervoor genoemd kunnen oplichters via de telefoon heel sociaal en vriendelijk overkomen of zelfs zielig om zo u vertrouwen of medelijden te wekken. U moet ervoor zorgen dat de vriendelijkheid u niet afleidt van wat er daadwerkelijk gevraagd wordt. Let dus altijd op de inhoud en niet op de emoties waarmee wordt gecommuniceerd. Hoe vriendelijk of vertrouwd degene aan de lijn ook mag klinken, als hetgeen dat u vertelt wordt argwaan wekt, dan heeft u genoeg reden om ervan uit te gaan dat er iets niet klopt.

Als u hetgeen wat u wordt vertelt voor de eerste keer hoort en u twijfelt, dan kunt u het best zelf op onderzoek uitgaan voordat er een bepaalde, gevraagde actie wordt verricht. Dat recht heeft u en zal in de meeste gevallen worden gesnapt door degene me wie u belt (tenzij u te maken heeft met een oplichter). Dat is een ander typisch kenmerk van de telefonische oplichter: ze laten het doen klinken alsof er snel iets moet gebeuren, alsof er tijdsdruk is. Herinner u dat legitieme bedrijven of instanties u in 99% van de gevallen nooit op deze manier zullen benaderen.

Wat kunt u doen om uzelf te beschermen?

Als eerst is het belangrijk dat u alert bent wanneer u belt met een onbekende. Onthoud dat oplichters altijd gebruik maken van kansen en zwaktes. Stel u altijd assertief en redelijk op en geloof niet zo maar wat er wordt vertelt, ook als het met heel veel overtuiging wordt vertelt. Belt er iemand die engels spreekt? Dan kunt u er in 99% van de gevallen van uitgaan dat het om iemand gaat die op u geld uit is, tenzij het iemand is die u kent natuurlijk.
Daarnaast kunt u onbekende of verdachte telefoonnummers waardoor u bent gebeld checken door middel van het zogenoemde ‘omgekeerd zoeken’. Op MeldNu.nl en deze website kunt u telefoonnummers invoeren en telefoonnummers zoeken om te kijken of er in het verleden vervelende ervaringen mee zijn geweest.

Bent u er toch ingetrapt? Meld het!

Als u spijtig genoeg toch slachtoffer bent geworden is het heel belangrijk dat u dit meldt. Vaak ontstaat er een gevoel van machteloosheid als u bent opgelicht, maar onthoudt dat een melding wel degelijk zin heeft in de strijd om de oplichters een halt toe te roepen. Hoe vaker mensen melding doen van zulke gevallen, des te meer aandacht er aan wordt gegeven en des te groter de kans dat de oplichter uiteindelijk in de kraag wordt gevat.

De meldingen helpen om de opgepakte oplichter te kunnen veroordelen voor zoveel mogelijk delicten. Dit kan bijdragen aan de hoogte van de uiteindelijke straf.

Deel MeldNu.nl
Voorkom oplichting