Voorkom dat u het volgende slachtoffer wordt van oplichting

Melding maken Controleer gegevens

Oplichting melden. Bent u slachtoffer van oplichting?

Mensen oplichten via internet is verboden volgens de wet. Er is namelijk sprake van misleiding. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de verkoper gebruik heeft gemaakt van een valse naam of een valse hoedanigheid (hij doet alsof hij een betrouwbare verkoper is, maar zijn contactgegevens kloppen niet), door listige kunstgrepen (een truc of een listige handeling) of door een samenweefsel van verdichtsels (opeenstapeling van leugens). Doordat oplichting verboden is kan de politie daders strafrechtelijk vervolgen.


Wat is oplichting

Er is sprake van oplichting als iemand met valse voorwendselen, slinkse trucs of wat de wet noemt listige kunstgrepen probeert goederen, geld of "gegevens met geldswaarde" afhandig te maken. Denk aan het vragen om geld voor een dienst die nooit wordt geleverd, of het opsturen van een lege doos. Varianten zijn flessentrekken (regelmatig iets kopen zonder te betalen) en verduisteren (iets zonder gerechtigd te zijn achterhouden nadat je het legaal verkregen hebt). Ook een vorm van oplichting is acquisitiefraude, zoals het versturen van spookfacturen of misleidende offertes.

Listige kunstgrepen

Oplichting is ongeveer zo oud als handel zelf. Maar er is een sterke stijging in het aantal gevallen van oplichting sinds internet grootschalig beschikbaar kwam. Het is immers bijzonder makkelijk om je via internet valselijk voor te doen als een koper of verkoper.

Oplichting is een misdrijf. Er is sprake van oplichting als iemand met valse voorwendselen, slinkse trucs of wat de wet noemt listige kunstgrepen probeert goederen, geld of "gegevens met geldswaarde" afhandig te maken. De eenvoudigste vorm van oplichting is beloven een product of dienst te leveren nadat er wordt betaald, en vervolgens dat niet (of zwaar onder de maat) te doen.


Varianten op oplichting

Een variant op oplichting is flessentrekken. Daarvan is sprake als iemand er een gewoonte van maakt om goederen te kopen zonder daarvoor te betalen. Maar het moet wel je bedoeling zijn geweest om niet te betalen. Wie er achteraf achter komt dat hij geen geld heeft om een bestelling te betalen, pleegt wanprestatie maar is nog geen flessentrekker.

Ook een variant op oplichting is verduistering, waarbij iemand op zich legaal een product of geld ontvangt maar dat niet teruggeeft terwijl dat wel zou moeten. Als je een product koopt bij een webwinkel en dat niet terugstuurt nadat je de koop annuleert, is sprake van verduistering. Het niet terugstorten van een legaal ontvangen betaling is ook een vorm van verduistering.


Wat kunt u doen tegen oplichting

Bent u slachtoffer van oplichting ? Meldt dit hier op de website en doe aangifte bij de politie. Door de gegevens hier te melden voorkomt u mogelijk dat andere personen opgelicht worden. De politie heeft de kennis, deskundigheid en opsporingsbevoegdheden om onderzoek te doen naar strafbare feiten, waardoor de dader achterhaald kan worden. Als er sprake is van internetoplichting kunt u het beste aangifte doen via de website van de politie. Laat het ook zo snel mogelijk aan de verzekering weten.

Deel MeldNu.nl
Voorkom oplichting