Voorkom dat u het volgende slachtoffer wordt van oplichting

Melding maken Controleer gegevens

Marktplaats oplichting melden. Opgelicht op marktplaats

Marktplaats oplichting...

Marktplaats is een uitstekende manier om tweedehands spullen te kopen en verkopen. Gelukkig heeft het merendeel van de verkopers goede bedoelingen en is betrouwbaar. Toch gaat het wel eens mis. Er zijn namelijk criminelen die via deze weg mensen willen oplichten. Je hebt de betaling al gedaan, maar daarna hoor je niets meer van de persoon in kwestie. Of je wordt overgehaald het product op te sturen, maar er wordt nooit betaald. In beide situaties ben je waarschijnlijk opgelicht. Dat lever vaak veel boosheid en frustratie op. Je bent je zuurverdiende centen kwijt en hoe vaak je ook mailt, je krijgt geen reactie. Laat het er bij oplichting via Marktplaats niet zomaar bij zitten. Maak melding op onze website, doe aangifte en schakel juridisch advies in. Soms kun je via een civiele procedure namelijk alsnog je geld terugkrijgen.


Ik ben opgelicht op Marktplaats, wat nu?

Je bent opgelicht op Marktplaats of een andere online handelssite. Probeer altijd eerst na te gaan of het echt om oplichting gaat. Het kan namelijk ook zo zijn dat het geld naar een verkeerd rekeningnummer is overgemaakt. Weet je zeker dat er sprake is van oplichting? Dan kun je het volgende doen.

  1. Verzamel bewijzen. Maak een screenshot van de advertentie en noteer zoveel mogelijk gegevens van de persoon in kwestie, zoals contactgegevens, het IP-adres en rekeningnummer. Bewaar alle (e-mail) correspondentie met de verkoper.
  2. Stuur een ingebrekestelling naar de verkoper. Hierin geef je aan dat dit de laatste kans is om het geld/product op te sturen – stel altijd een uiterste termijn. Gewoonlijk verstuur je een ingebrekestelling per aangetekende brief, maar heb je geen adres dan kan het ook per e-mail. Laat de brief desnoods door een jurist opstellen, dan is het duidelijk dat het je menens is. Levert de verkoper nog niet, dan kun je verdere stappen nemen.
  3. Waarschuw anderen. Laat via onze website weten dat de persoon in kwestie een oplichter is. Zo voorkom je dat anderen ook de dupe worden.
  4. Doe aangifte. Als je bent opgelicht moet je altijd aangifte doen bij het bij het Meldpunt Internetoplichting van de Politie. Doe de aangifte zo volledig mogelijk. Bewaar altijd een kopie van de aangifte.
  5. Weet je door wie je bent opgelicht? Dan kun je samen met een jurist een civiele procedure starten.
Civiele procedure starten

Gaat het om een groot bedrag en wil je graag je geld terug? Dan kun je naast aangifte doen, ook een civielrechtelijke procedure starten. Je hebt daarvoor een jurist of advocaat nodig. Als de verdachte strafrechtelijk wordt vervolgd, is dat alleen maar goed voor je civiele zaak. Aangifte doen is dus heel belangrijk. Wanneer een verkoper de beloofde goederen niet levert, dan is dat juridisch gezien ‘wanprestatie’. De schade die je daardoor lijdt, kun je proberen via de civielrechtelijke procedure te verhalen. Je moet daarvoor wel weten wie de oplichter precies is. Schakel voor een civielrechtelijk procedure altijd een jurist in. Die kan je al het werk van de incasso uit handen nemen en jij hebt er geen omkijken meer naar.

Deel MeldNu.nl
Voorkom oplichting