Voorkom dat u het volgende slachtoffer wordt van oplichting

Melding maken Controleer gegevens

Miranda van Bergen, Poging tot phishing via marktplaats


Gemelde gegevens (Poging tot phishing via marktplaats)

Gepleegd door:
Particulier
Soort melding:
Poging tot phishing via marktplaats
Gebruikte methode:
Contact via marktplaats met 1 cent truc
Naam:
Miranda van Bergen
Betaalmethode:
Tikkie (nep) ideal

Omschrijving van de melding:

Persoon deed zich voor als miranda van bergen die geïnteresseerd leek in mijn advertentie. Toen ik vroeg om betaling kreeg ik de melding dat ze al twee keer eerder opgelicht was en nu heel voorzichtig was met direct betalen. Graag wilde ze dat ik 1 cent aan haar over maakte, ze zou daarvoor een betaalverzoek sturen en als ik die betaald had wist ze zeker dat het echt/veilig was. Vervolgens kreeg ik een betaalverzoek via een (nep) Tikkie die mij door leidde naar een IDeal-achtige omgeving en mij vroeg om in te loggen bij IDeal. Daarvoor waren gegevens van mijn bankpas nodig zoals pasnummer, geldigheidsduur, en bankrekeningnummer. Aangezien ik geen wachtwoorden of pincodes hoefde in te voeren voelde het nog niet heel verdacht. Vervolgens zou ik van de bank nog een code moeten krijgen, maar die kreeg ik niet.
Dat vond ik vreemd. Ik ben de site van mijn bank gaan checken op mogelijke storing, maar dit leek niet zo te zijn. Wel kreeg ik een SMS van mijn bank dat ik mogelijk slachtoffer was van fraude. Ik checkte via de telefoon van mijn man onze gezamenlijke bankrekening en zag toen dat er een bedrag was overgemaakt van de spaarrekening naar de betaalrekening. Dit had 'miranda' achter de schermen ondertussen gedaan en ook mijn bankierenapp was door deze persoon geblokkeerd.
Gelukkig heeft mijn bank dit als verdacht opgemerkt en de rekening direct geblokkeerd, waardoor de phisher verder niets heeft kunnen ondernemen en ik geen geld ben kwijtgeraakt. Maar het scheelde weinig.


Deel deze melding

Reacties (3)


13-10-2019 - Rogier
Wow je hebt echt super veel geluk gehad!! Jammer dat mensen hierin trappen zeg. Dus als ik het goed begrijp heb je wel een code ingevoerd van je reader? Of je inlogcode ingevoerd? Anders zouden ze nooit op je bank kunnen komen
14-10-2019 - P11
Deze persoon heet nu zogenaamd 'diana van meren'. Gebruiker 12468961. Trap er niet in!
01-11-2019 - Marieke
Inderdaad precies dezelfde ervaring vandaag op marktplaats. Zag na googelen van de naam Diana Van Meren meteen deze website en heb haar gemeld bij Marktplaats en geblokkeerd op whatsapp. Dus pas op!
Reageer op deze melding

* Zichtbaar bij uw reactie
* NIET zichtbaar bij uw reactie
Bijlage
Bijv: factuur, e-mail, brief, document, screenshot (Let op: Zichtbaar bij uw reactie)

Verplichte velden
** Met verzenden geeft u aan akkoord te gaan met de Gedragsregels en Gebruiksvoorwaarden

Wilt u reacties op deze melding per email ontvangen?